Na odškodnenie rodinám obetí havárie lietadla pôjde 67 miliónov korún

01.02.2006 Celý región

Na odškodnenie rodinám obetí havárie vojenského lietadla AN-24, pri ktorej zahynulo v Maďarsku 19. januára 42 ľudí, pôjde spolu 67 miliónov korún. Hradiť sa ...
Na odškodnenie rodinám obetí havárie vojenského lietadla AN-24, pri ktorej zahynulo v Maďarsku 19. januára 42 ľudí, pôjde spolu 67 miliónov korún. Hradiť sa bude z rozpočtovej kapitoly ministerstva obrany.
Pozostalí dostanú odškodnenie v maximálnej výške podľa zákona o sociálnom zabezpečení vojakov a policajtov a zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov v najbližších dňoch, informoval novinárov exminister obrany Juraj Liška. Informatívny materiál vzala na vedomie vláda, predložil ho Liška ešte ako minister pred svojim odvolaním.

Medzi obeťami havárie bol aj jeden civilný pracovník ministerstva obrany, bývalý profesionálny vojak, na ktorého tento zákon neplatí. Rezort aj k nemu pristupoval, ako keby bol v čase tragédie vojakom. " Požiadal som o finančné prostriedky z rozpočtovej kapitoly predsedu vlády alebo rezervy vlády vo výške 400 tisíc korún, " uviedol Liška. Vláda to podľa neho schválila. Liška potvrdil, že rodiny nedostanú súčasne aj mimoriadne odškodnenie od vlády. Pripomenul, že tieto vysoké náklady neboli krátko po havárii ešte vyčíslené. " Vláda sa zaviazala, že v prípade, že by sme nemali tieto finančné prostriedky v rozpočtovej kapitole, tak nám ich doplatí tak, aby sme nezdržovali priebeh tohto odškodnenia. Vládu som informoval, že momentálne tieto financie na účte sú, a že budeme v čo najkratšom čase pristupovať k odškodneniu, " vysvetlil exminister. Podľa ministra financií Ivana Mikloša na vláde sa nikdy nehovorilo o mimoriadnom odškodnení. " Neviem, kde táto informácia vznikla, jednoducho sú dané presne pravidlá, v rámci ktorých sme išli na maximum možnej výšky, " uviedol minister. Vyplatenie peňazí by malo byť podľa neho otázkou najviac niekoľkých týždňov. Bývalý minister obrany zároveň nechcel špekulovať, či by výšku odškodnia ovplyvnilo, ak by sa preukázalo, že nehodu spôsobil ľudský faktor. Maximálne odškodnenie podľa neho armáda poskytla aj pozostalým vojakov, ktorí zahynuli v Iraku. Kabinet tiež schválil, že prispeje na výstavbu pomníka obetiam tohto nešťastia v Maďarsku v obci Hejce, kde ku katastrofe došlo. Na rezort obrany sa obracajú viaceré subjekty so záujmom prispieť peňažne na jeho výstavbu. Na tento účel plánuje ministerstvo zriadiť samostatný účet.
Konkrétne pôjde na finančné odškodnenie pozostalým obetí 66,811 milióna korún, do tejto čiastky nie sú zarátané do budúcnosti mesačne vyplácané vdovské, vdovecké a sirotské výsluhové dôchodky. Najväčšiu čiastku 53,1 milióna korún predstavuje jednorazové odškodnenie, na ktoré majú manželky, manželia, deti a rodičia nárok. Na výdavky spojené s pohrebom vyplatí Vojenský úrad sociálneho zabezpečenia 2,4 milióna korún. Zahrnuté je v tom zriadenie pomníka alebo náhrobnej tabule, cestovné náklady na miesto pohrebu, tretina nákladov na smútočné ošatenie a pohostenie. Samotné zabezpečenie pohrebu predstavuje ďalších 4,1 milióna korún. Na výživu pozostalých pôjde stotisíc korún. Náklady spojené s liečením vojaka, ktorý katastrofu prežil, vyjdú na stotisíc korún. Jednorazové úmrtné bude predstavovať takmer sedem miliónov korún. Okrem všetkých týchto spomínaných čiastok na preplatenie nevyčerpaných náhrad vojakov, vrátane dovolenky sa vyčlení 1,5 milióna korún. Likvidácia havária stála ďalších takmer 3,9 milióna korún.
 

Vyberte región